HOB tömegrajt felmérés eredménye: 227 válasz

Összegzés

Milyen kategóriában versenyzel?

N18 1 0.4%
F18 0 0%
N20 1 0.4%
F20 1 0.4%
N21 7 3.1%
F21 17 7.5%
N35 3 1.3%
F35 17 7.5%
N40 8 3.5%
F40 20 8.8%
N45 10 4.4%
F45 31 13.7%
N50 11 4.8%
F50 19 8.4%
N55 6 2.6%
F55 22 9.7%
N60 5 2.2%
F60 18 7.9%
N65 1 0.4%
F65 14 6.2%
N70 2 0.9%
F70 10 4.4%
F75 3 1.3%
F80 0 0%
F85 0 0%

Tömegrajttal indultál a HOB-on?

igen 110 48.5%
nem 22 9.7%
nem indultam 95 41.9%

Szívesen indultál tömegrajttal?

igen 36 15.9%
nem 56 24.7%
nekem mindegy 18 7.9%

Megfelelőnek tartottad a pályádat technikailag, hogy szétszórja a mezőnyt?

igen 48 21.1%
nem 58 25.6%
nem tudom 4 1.8%

Szerinted igazságos (erőviszonyoknak megfelelő) eredmény született?

igen 65 28.6%
nem 33 14.5%
nem tudom 11 4.8%

Szívesen indulnál tömegrajttal a HOB-on a jövőben?

igen 82 36.1%
nem 145 63.9%

Ha van egyéb megjegyzésed, ide írhatod:

Az erdmény reális,egyenkéntiben is hasonló eredmények lettek volna,csak nagyobb külömbséggel.
A kombinacioknal ha nem ketto hanem harom hurok van teljesen megszunt volna az egyutt futas. Izgalmas versenynek ereztem. Tobb ilyen verseny kellene akar rovidebb tavokon is.
Az utolsó kérdésre egy harmadik választ szeretnék adni: mindegy. Számomra olyan volt, mintha nem tömegrajtos lett volna, már a rajtbójánál lemaradtam, a pálya nagy részén embert sem láttam, amikor meg igen, akkor egyszerre sokat. A végén utolért valamelyik kategória eleje, rendesen vonatoztak.
A klasszikus tájfutást szeretem. Erdőben, egyéni indítással. Parkversenyek, városi versenyek, tömegrajtos versenyformák nem érdekelnek.
Próbálkozzunk talán tömegrajtos golfversennyel!
Tömegrajt nem érdekel.

A mi mezőnyünk kicsi, nem a tájfutás, hanem a futni tudás döntene.
A tömegrajt miatt nem indultam
Helytelen otletnek tartom egyeni versenyen a tomegrajtot. A terkepezo, a palyakituzo es a versenyzo munkajat ne rontsuk el azert, hogy a versenyt hamarabb befejezzek
Hegyekben legyenek a tájfutóversenyek és főleg az ob-k, ne alföldön. Nagyon jó volt a mostani HOB, de még jobb lehetett volna, ha nem alföldön rendezik! Sajnos az a tendencia, hogy az idősebb korosztályok miatt, akik nem szeretnek szinteket futni, és a síkot szeretik, egyre több az alföldi verseny. Főleg két ob egymás után alföldön, már sok volt.
A tömegrajtos verseny közelebb áll a terepfutóversenyhez, mint a tájékozódási futáshoz.
Egy ilyen alföldi terep nem volt alkalmas, hogy szétszórja a mezőnyt. A terep technikásabb részein voltak a pillangók, de a jó látási és futási körülmények miatt nem dobta szét teljesen a mezőnyt. A Zajnát-hegyek alkalmas lenne rá, de ott meg nem lesz HOB (valószínű...).
Ha a pályakitűzés biztosítja a mezőny jó szétszórását.
Lehet, hogy a tömegrajtnak fiatalabb kategóriákban van létjogosultsága, de 45-50 felett nem alkalmaznám. Biztosan nem önálló tájékozódási feladatmegoldás, a végén meg ki tud jobban sprintelni a célba. Nem ez a tájfutás.
Nem tudta megakadályozni a "vonatozást". Az F65-ben csak a pálya közepén volt két kisebb hurok, az elején és a végán kb. 2 kilométeres futás...Igy nem a tájékozódni tudás osztotta meg valamennyire a mezőnyt..A végső helyezések jó részét a befutó ponntól a célig terjedő hajrá döntötte el. Szerintem nem egészen felel meg ez a forma a sportág szellemének.
Egy alföldi terepen nagyon jó, hogy ne legyen túl unalmas egy 2,5-3,5 órás pálya. Be sem neveztem volna, ha nincs tömegrajt. A mezőny szétválasztása nem kell, hogy cél legyen, a fizikai különbségek úgyis kijönnek. Ettől függetlenül a kiskörökben lehetnének farstás megoldások. Viszont olyan erdei terepen, ahol jó útvonalválasztási feladatokat lehet kitűzni, maradni kéne a hagyományos egyéni indításnál.
Szerintem a tájfutás alapvetően egyéni verseny, a tömegrajt ennek ellentmond.
ennek a korosztálynak biztos jó élmény volt együtt indulni
Sokkal változatosabbra kell csinálni egy ilyen tömegrajtot. A pillangó lényege szinte teljesen el is veszett, hogy mindenkinek ugyan azok a pontjai voltak.

A HOB nekem mindegy,hiszen aki nincs rendesen edzésben,annak mindegy milyen a lebony.formája.... A tömegrajtos forma azért is jó,mert rövidebb idő a lebony.-sa
Semmi bajom a tömegrajttal, felesleges rinyálásnak tartom a körülötte zajló mizériát. Nem mindegy? Ez van, tessék alkalmazkodni :).
Ha nem lenne már amúgy is túl sok országos bajnokság, akkor azt mondanám, hogy legyen két HOB: az egyik tömegrajtos, a másik egyéni rajtos. Azt sem tartom szerencsésnek, hogy pl. F70-ben az első és az utolsó versenyző rajtideje között 114 perc volt. Ennyi idő alatt nagyon megváltozhatnak a feltételek. Nem lehetne inkább pillangós variáció és sűrűbb rajtoltatás, úgy, hogy mindenki az előtte és utána 2 hellyel rajtolóval futná pontosan ugyanazt a pályát?
Szerintem a tömegrajtos rendezésnek csak a fiatalabb szenior kategóriákban van értelme, ott viszont nagyon is. Én jelenleg 50 körül érzem ezt a határt.
A tájfutás egyik része a futás a másik pedig az önálló tájékozódás. A tömegrajttal ez mindenképpen sérül. Illetve idősebb korban nem egészséges a túl magas adrenalinszint. A szokásosnál nagyobb tempó többféle egészségügyi problémát okozhat. Izom, ízületi sérülést a gyengébb látás miatti eséseket, a magasra szökő vérnyomást, de folytathatnám. Nekem szerencsém van, mert elkerülhettem a tömegrajtot. Kíváncsian várom és elfogadom a többség döntését!
Semmiképpen sem. Sőt, többet nem is teszem :(
Izgalmassá teszi a hosszú versenyt az együtt rajtolás. Persze a tapadást jobban ki lehetne zárni, ha több variáció lenne.
Lehetnek tömegrajtok, de ne a HOB-on.
Ha mi öregek elhisszük, hogy versenysport az amit csinálunk, akkor nekünk is vállalnunk kell mindazt, ami ezzel jár. Nemcsak ugyanazt a bánásmódot kell elvárni: a bajnoki dobogót, az érmet, a dicsőséget, hanem azokat a körülményeket is, ahogy az elit versenyez. Azokat a körülményeket, amelyekkel az utánpótlás készül fel arra, hogy elit legyen. Ha mi öregek azt gondoljuk, hogy amit csinálunk az csak kedvtelés, nosztalgia, egészség megőrzés, akkor nem számít, hogy a mezőnyben elöl, vagy hátul indulunk, netán egyszerre a többiekkel. Meg azt se felejtsük el, hogy 40-50 évvel ezelőtt mi harcoltuk ki a vaskalapos öreg turistákkal szemben, hogy ez a sportág ne természetjárás, hanem tájékozódási futás legyen. Fogadjuk el a futás értékét továbbra is.

Meglátásom szerint több kategória vesenyzőinek célbaérkezése is látványosra sikeredett, ez azonban épp a tájfutás lényegét nem tudta hitelessé tenni.
Idei HOB: A pályákban a pillangókat és kombinációkat sokkal nagyobb területen kellett volna alkalmazni. Erre legkevésbé a terep legtechnikásabb részei alkalmasak. A technikás részeken inkább kis hurkokat tettem volna be, természetesen sok ponttal. A pálya végi pillangókkal viszont az addig együtt futókat talán szét lehetett volna robbantani, és így nem a befutó döntött volna. Egyébként a tömegrajtos versenyformára az alföldi terep az egyszerűsége miatt nem is alkalmas. Ezen a versenyen sem volt igazából útvonal választási feladat, ami ugye a hosszútávú pályák jellemzője kell hogy legyen. Valószínű, hogy egy domborzatilag alkalmasabb (változatosabb) terepen rendezett tömegrajtos HOB-ról más véleményeket alkotunk. 25 éve gyakorló edzőként ezek a véleményeim a gyerekekre is helytállóak. Test-test elleni küzdelem nem a hosszútávú versenyre van kitalálva. Ezt inkább alkalmazzuk a sokkal gyorsabb váltó és sprint váltó versenyeken. (vagy birkózásban, karatéban, stb.)
Röviden: Bár ez a verseny tetszett, de SOHA TÖBBET TÖMEGRAJTOT!!! Hosszabban: Úgy mentem el a versenyre, hogy már előre utáltam a tömegrajtot. Az első pontig (kb. 2 km) semennyit nem kellett és lehetett tájékozódni, addigra viszont a mezőny is eléggé széthúzódott, én kb. a mezőny 3. harmadába kerültem. Az első pillangóban még találkoztam kategóriámbeliekkel, de utána már elvétve, így a pálya túlnyomó részét tök egyedül futottam végig. A terep a várnál jobb volt (én 30 éve futottam itt utoljára), a pályák is jók voltak, és így, hogy nagyrészt egyedül futottam, még a tömegrajt sem tudta tönkretenni a versenyt. Szenior kategóriában egyéni versenyen soha nem szeretnék tömegrajttal indulni, ez az indulók túlnyomó részénél egyáltalán nem indokolható, mi az élményért futunk, és nem a küzdelemért. Ha jobban tudtam volna futni, és elmegyek a bollyal, akkor elveszett volna a tájékozódás élménye. A szenioroknál azt sem lehet mondani, hogy a tömegrajttal látványosabb lesz a küzdelem, inkább csak nevetségesebb. Ha a saját "futómozgásomra" gondolok, akkor azt mondom, hogy ezt inkább rejtegetni kell a külső szemlélők elől, nem tömegrajttal kihangsúlyozni. A fiataloknál tőlem lehet tömegrajt, ott még a küzdelemről szól a versenyzés, szebben is mutatnak a kamerában, minket meg hagyjanak békén. Egyetlen egyéni versenyszámot tartok elképzelhetőnek tömegrajttal: a pontbegyűjtőt. Akár a HOB is lehet tömegrajtos, szeniorban is, ha pontbegyűjtő rendszerű, de itt is illik valahogy megfarsztázni. És ha a pontbegyűjtős pályán bizonyos átmeneteket fixen megadunk, akkor még a hosszú átmenetek sem vesznének el, a pontbegyűjtős versenyforma ellenére sem. (persze ezt az SI-nek valahogyan értelmeznie kell. Nagyon örülök ennek a kérdőívnek, mert a verseny előtti hónapokban végig azt éreztem, hogy le akarnak valami olyat nyomni a torkunkon, ami a többségnek nagyon nincs ínyére!
Ez egy hosszútávú és főként egyéni versenyszám. Nem tartom helyesnek, hogy lehetőséget kapnak a futásban erősebbek, akik a végén lehajrázhatják azt aki közelében végig tudták óvatosan futni a pályát. Nem a saját kategóriámban láttam ezt....
Sok a "vonatozás" lehetősége!!
Nem elég jók ezek a kérdések, kissé "irányított", de legalábbis behatárolt a válaszlehetőség. Nem mindegyikre lehet saját válaszunkat adni. (Ennek nem örülök) K: Megfelelőnek tartottad a pályádat technikailag, hogy szétszórja a mezőnyt? V: Megfelelőnek tartottam a pályát technikailag. Viszont 20-30 vagy 40 fős mezőnyt nem lehet 3 pillangóval szétrázni. Nálunk kb 10 ember szinte egyszerre ért az első pillangóhoz (én sajnos nem voltam köztük, de 2 perccel korábban még láttam, hogy eléggé együtt fut az eleje). Egy jó futó, gyengén tájékozódó ember is találhatott legalább 2 másik futót, de lehet, hogy 3-at vagy 4-et, akivel elmehet. A 2. pillangó után is még tud utazni. Ha szerencséje van, még a 3. után is. Egész jó eséllyel kis tájfutó tudással jó erőnléttel le lehet futni ezt a pályát az első 6 hely valamelyikén végezve. Pedig a pályák jók voltak. Úgy láttam az eredménylistákból, hogy az első 6 közé 1-2 ember be tudott kerülni elég sok kategóriában azok közül, akik egyéni indítással nem lennének ott. K: Szerinted igazságos (erőviszonyoknak megfelelő) eredmény született? V: A fiúknál csak olyanok nyertek, akik egyébként is esélyesek lettek volna, sőt, a dobogókat sem nagyon lehet csodálni. persze valószínűleg egyéni indítással kicsit már lett volna az eredmény. Nem lett teljesen igazságtalan, de más így a verseny, nekem kevésbé tetszik. Futósabb, a terep helyett inkább a többiekre figyelős, nkem pl. a pálya 60%-án volt valaki a látókörömben, akihez igazodtam. Ettől még kellett tájékozódni, de segített, hogy nem voltam magamra hagyva, s a tempót is fokozta. Nincs ezzel sem bajom, de én jobban szeretnék egyedül megküzdeni a feladattal. Ha lehetőség lenne szavazásra, én egyértelműen a tömegrajt elvetésére szavaznék. Maradjon az egyéni indítás. Köszönöm a lehetőséget
Az igazságos eredmény a győztesre vonatkozóan igen, de a 2-ra már nem biztos, sőt. A pillangók erőltetése céljából gyakorlatilag be lett áldozva a pálya technikai minősége.
A hosszútávú bajnokság (és versenyek) rendezése a felnőtt és a fiatal senior kategóriák kivételével sport élettani szempontból hibás döntés. A hosszútávra készülés a fiatalokat lelassítja, esetenként a feljebb indulást vállalókat túlterheli.
Az igazi tájfutás halálán jelen voltam, a temetésére már nem megyek el.
Hosszú távon ennyi egy percen belül beérkező versenyző az előző években nem volt, tehát részben, egészben jellemző volt az együttfutás. F50 kategóriában (22 mp-n és 71 mp-n belül) két négyes csoport, F60 kategóriában (35 mp-n belül) egy hatos csoport és F65 kategóriában (15 mp-n belül) egy négyes csoport. A pálya technikailag jó volt, de az élmezőnyt nem osztotta meg. A tényleges tudásbeli különbségek nem látszanak, vagy tényleg ennyire kiegyenlítettek az erőviszonyok, hogy dobogós helyezések az utolsó pillanatban dőlnek el ?
Szerintem a kategória létszáma szerint kell a tömegrajt. Ahol kevesen vannak, ott a nagy időközökkel való inditás nagyon jó volt. A legidősebbek nem tudják egymást lefutni és nem is szabad ebbe belehajszolni őket.
Nem vagyok élversenyző, néhány a középmezőnyhöz tartozó versenyzővel haladtam az első pontig, de onnan a kombináció jóvoltából végig egyedül. Így a saját kategóriámból szinte senkivel sem találkoztam (a jók végig előttem, a gyengébbek mögöttem voltak). Ez így szerintem igazságosabb volt, mint az egyéni indulás, ahol szerencsés esetben sokat segíthet egy később induló jobb futó pl. a pálya nehéz részén. De biztos, hogy voltak kategóriák (idősebbeknél, hölgyeknél) ahol nem volt alkalmas a pálya mezőny szétrázására. Talán kevesebb kategóriában, de azért lehet a HOB-on létjogosultsága, hiszen a nézők számára izgalmas, látványos forma. Tetszett viszont a Spari Kupa tömegrajtos, farsta+pontbegyűjtős pályája (csak ezért indultam ott 35-ben) - az szerintem jól szétdobta a mezőnyt. Persze nem bajnokságon, de kupaversenyen jó buli néha az is.
A tömegrajttal, a versenyzők inkább többé, mint kevésbé együtt haladásával, a "lovak" megfelelő váltogatásával épp a sportágunk lényege, az önálló feladatmegoldás csorbul. A test-test elleni küzdelmet hagyjuk meg rugby, foci és egyéb cirkuszi játékoknak. Nem méltó a sportágunkhoz - mint a HOB-on volt rá példa -, hogy egy bajnoki helyezést egy jól irányzott bodycheck döntsön el a célnál. (ez ugyan a váltóbajnokságoknál is előfordulhat, de ha elkerülhető, szándékosan ne szaporítsuk a lehetőségeket)
saját tapasztalatom,hogy a futósebesség függvényében kisebb csoportos együtt futások kialakulása törvényszerű,igy az egyéni versenyzés esélyét nem tudja biztosítani a tömegrajt, még ha pillangós is az alföldi táj."egyet sem láttam :)"
Az utolsó kérdésre ugyan "nem"-mel válaszoltam, de nem zárom ki, hogy máskor is kipróbáljam ebben a formában - már ha lesz még ilyen. Alapvetően a valós erősorrend alakul(t) ki a kategóriákban, de igazságosabbnak tartom az egyéni indítású versenyeket.
Összességében kellemesen csalódtam. 2 pillangóval nem lehet szétszórni 23 embert. Egyenkénti indulással biztosan más eredmény született volna, de az egy más műfaj.
A tömegrajtos megoldás egy sajátos műfaj: igazából egy egymást figyelő üldözéses verseny, mint ahogy ez az F21 győzteseinek nyilatkozataiból is kiviláglott. A legjobbak (valószínűleg a többség is) egymást figyelve taktikázva teljesítette a pályákat. Magam is láttam a terepen egy 6-7 fős női "csapatot" egymás hátát nézve futni. Úgy gondolom, hogy kevés közös és sok egymáshoz közeli pontelhelyezéssel tervezett pályákkal ki kéne küszöbölni a szinte az egész pályán való közös futásokat.
Egy OB-n döntsön az önálló útvonalválasztás, az önálló pontfogás és az önálló futás. Aki így győz, az biztos meg is érdemli. A tömegrajtnál ez nem mindíg igy lenne.
Ha a futósebességem megközelítené a kategória élmenyőzét, akkor igen

A tájfutás EGYÉNI sport!
A tömegrajtos versenyforma a tájékozódási és a futási feladaton kívül izgalmas taktikai helyzeteket ad. Jó pályakitűzés esetén reális eredmények alakulnak ki. A mostani HOB-on kevesebb váratlan eredmény volt, mint a tavalyi sprint vagy a tavalyelőtti középtávú bajnokságokon, egyéni indítással. Szükséges, hogy kötelező szétválás legyen a pályán, tehát valamelyik pillangó megoldás. Az első elágazásnál, a mezőnytől függően célszerű háromfelé bontani a mezőnyt. A legidősebbeknél, akiknek a futás nehezen megy és a 10 fősnél kisebb mezőnyökben nincs értelme a tömegrajtos indításnak, illetve ismerni kell a mezőny igényét. Számomra nem mértékadó az a néhány nagyhangú vélemény, akik ellenzik és nem indulnak. A lezajlott bajnokságról alig néhányan hiányoztak, tehát a majdnem mindenki elfogadta ezt a formát is. Szegényebb lenne a tájfutás, ez a változatos sportág, tömegrajtos versenyforma nélkül.
Nálunk megfelelő volt a szórás szerintem, és a versenyformát is nagyon izgalmasnak találtam. Én nem hagynék fel vele, de kisebb módosítások jót tehetnének a formátumnak. Pl az alkalmazhatósága szerintem korcsoport függő, valószínűleg az szenior korcsoportokat egy életkor után nem szerencsés megsprintetltetni (mint pl Spiegel Janóék mezőnye). Talán a hölgyeknél ez 45-től lenne érvényes. Alapvetően az lenne jó, ha nem tudna a szeniroknál sprint kialakulni a célra, azaz alaposabban meg lenne farstázva/pillangózva a mezőny a közepén + végén is. Emellett szerencsés volna, ha nem lenne véletlenre bízva, van-e eltérés a dobogóra esélyesek pályájának második felében - végeredményt befolyásoló hiba lehetősége nyilván kimerültség és nyomás függvénye is, de ez ilyen szempontból nem lettek próbára téve a favoritok ahogy olvastam F21-ben. Szóval az együtt rajtolás/rohanás és időnkénti találkozások élményét meg kellene tartani úgy, hogy az együtt futások lehetőségét minimalizáljuk. Gondolom ez volt az eredeti szándék is, csak nem teljesült 100%-ig. Szubjektív véleményem, a megjegyzések ellenére jobban tetszik nekem így versenyezni, mint hagyományos repülőrajttal.
Önálló feladatmegoldásra a pillangók sem kényszerítettek, hiszen a mezőnyök nagy része egyszerre érkezett a pillangókba (főleg az elsőbe) és minden pontra segítettek a ki-be futó versenyzők.
nagyon tetszett a 8 percenkénti indítás
A pályakitűzők nincsenek felkészülve arra, hogy a versenyen a fair kombinációkat biztosítsák és ne együtt futásról szóljon a verseny.
Hogy idén nem neveztem, hozzá járult a tömegrajtos versenyforma.
Az eredményről: a legjobb győzött, ezért igazságosnak tartom. De a pálya utolsó harmada együttfutásról és fizikai erőnlétről szólt A pályáról: a rövid, könnyű pillangók egyáltalán nem szórtak: utána pontosan ugyanolyan sorrendben, együtt folytattuk. A vége felé is kellett volna valami variáció, mert így ott csak a nyers erő számított.
Bár tény, hogy az egyéni versenyen az elsődleges feladat az önálló problémamegoldás, DE a tömegrajtos versenyek ezt másféle módon, vagy nem feltétlen az egyéni feladatmegoldást, de más kompetenciákat "tesztelnek", tesznek próbára, így van létjogosultsága az évben pár alkalommal. Szerintem.
Csak meg kell nézni, hány kat.-ban döntött a befutó, vagy aki a végén úgy érezte nem fogja tudni bírni a hajrát az lemaradt egy kicsivel. Ez nem jelenti azt, hogy egyenkénti indulásban nem ő lett volna előrébb. Magyaro. magyar terepen képtelenség fair versenyt csinálni még közelítően is. Erről nem a rendezők tehetnek, ha nem a "rendszer". A HOB kiemelten egyéni versenyszám. A verseny gazdaságos, vagy az lehet, ha a naptárbizottság úgy végzi a feladatát ahogy eddig. Ennek ellenére nem adnék rendezői lehetőséget ilyen mértékben olyan CLUB-nak akinek nincs utánpótlása.
szerintem reálisabb a HOB-on is az egyéni inditás főleg azért mert a hob a hosszú átmeneteken való útvonalválasztásról és nem az együttfutás-vonatozásról szól
Nem volt rossz, de lehetett volna komolyabb pillangókat tenni a pályákba. Ez így egy kicsit más, nem jobb vagy rosszabb, egyszerűen más.
Egy észrevétel: A pálya utolsó 10%-ban is kellett volna egy pillangó.
A tömegrajtos HOB-ról alkotott véleményem a 3 évvel ezelőtti alapján negatív. Még nem beszéltem a mostanin indulókkal és nem láttam térképeket, de tudván, hogy ki ellenőrizte a pályákat nem volt annyi kétségem. A Tavaszi Spari első napján szerintem jól sikerült a tömegrajt és a pályában a lehetőségeket a mezőny szétdobására jól kihasználták. Az a véleményem, hogy szorgalmazni lehetne a kupaversenyeken az egyéni számokban a tömegrajtos indítást és tapasztalatokat szerezni róla és csak azután átültetni, rendszeresíteni OB-n.
Kevés volt a "pillangó" a pályában! A végére is kellett volna! A "pillangók" sok kategóriában hasonlóak voltak, így néha összetorlódtunk! Ez egy másik verseny volt, nem egyéni HOB!
Jó kezdeményezés, egy új forma. Jól követhető, közvetíthető, látványos.
A tájfutás egyéni sportág szerintem, és többekkel egyetértve főleg nem a Bajnokságokon kell az ilyen tömegrajtos megoldást alkalmazni, bevezetni!!! Ha a hosszú rajtoltatást akarjuk elkerülni, akkor más megoldást kell alkalmazni az indulási jog eldöntésére a népesebb kategóriákban. üdv. Wieder Ilona
Az eredményeket nézve,a tömegrajtos kategóriáknál,sok lehetett az együtt/csoportos,páros /futás,és esetleg többször a befutó szakaszon dőltek el a helyezések.Nem tartom jó lebonyolitási formának,mert a jó futó képességüeg előnybe kerülhetnek a kevésbé jól futó,de kiválóan tájékozókkal szemben.Persze a győztesek eredményének igazságossához nem fér semmi készség.A tömegrajtos lebonyolitást hagyjuk meg a váltó versenyekre.
Sajnos, nekem hosszú, a hosszútávú.
Nem, mert fizikailag nem vagyok felkészült és szörnyű érzés lenne már a tömegrajtban népes nézőközönség előtt bemutatni vánszorgó futásomat, azonnali lemaradásomat.
Túl nagy a fókusz rajtunk szeniorokon. Nem rólunk kellene az OB-nak szólnia.
A tomegrajt volt az egyik ok, amiert nem mentem el. Ha a jovoben is tomegrajt lesz, akkor sem megyek el.
Sziasztok! Véleményem szerint az N35-ös pálya (hasonlóan más kategória pályáihoz, amiket még láttam) nem biztosította az egyéni tájékozódási képességek kibontakoztatását, és az önálló futásokat. Jómagam a pályám teljes hosszában valamelyik kategória-társammal futottam, a pálya második felében pedig ötfős csapatban "húztuk egymást". A cél előtti utolsó pillanatok (sprintfutások) is módosítottak a sorrenden, amit nem találok sportszerűnek, nem az igazságos végeredményt tükrözi.
Úgy általában a tájfutásban a tájékozódás az erősségem (ha van olyan egyáltalán) és nem a futás. Különösen igaz volt ez mostani edzettségi állapotomban. Úgy általában a néhány másodperces döntés után végrehajtott sok percnyi "agyatlan futással járó" útvonalválasztási feladatokat kevésbé értékelem mint a folyamatos koncentrációt igénylő térképolvasást. Ezek után meglepő lehet, de tetszett a tömegrajtos, jó hosszú átmeneteket is tartalmazó Hosszútávú OB. A saját kategóriámban igen jót "csatáztam" többedmagammal a huszonvalahányadik helyek környékén, Szerintem bőven elbír egy ilyen versenyt a versenynaptár!
Ha marad a tömegrajt a jövőben, attól függetlenül, hogy nem szeretem ezt a verseny formát, (a váltón sem szeretek első futó lenni) én nem fogok kihagyni egy HOB-ot a tömegrajt miatt.
Egy egyéni bajnokságon a saját pályámra szeretnék figyelni, nem az ellenfelek mozgására.
Azért szerettem bele a tájfutásba, mert egyéni sport, a rajt és a cél között az erdőben egyedül oldom meg a feladatot, közben jó levegőn vagyok. A váltókon is csak második szerettem lenni, hogy a harmadik ha még tud, javíthasson a csapat helyzetén.
A vártnál jobb volt a tömegrajtos lebonyolítás, rosszabbra számítottam.
A tajfutas egyeni sportag. A tomegrajtos versenyeket hagyjuk meg az atletaknak. A jovoben nem indulok (szivesen) tomegrajtos tajfutoversenyen. Koszi a kerdoivet. Remelem az lesz az eredmenye, hogy megvaltoztatjatok a szabalyzatot es valtoversenytol eltekintve nem lesz OB tomegrajttal rendezve.
Saját kategóriámban nem, de másoknál jelentős volt az együttfutás, egyéni indítással más eredmény született volna. Öröm volt nézni a 4-6 fős vonatokat a pillangós szakaszokon, főleg a fiataloknál.
Abban az esetben lett volna tökéletes, ha nem csak az elején és a közepén van pillangó, hanem a végére is maradt volna valami furmány. Igy a vége csak egy mezei futóversennyé silányodott.
Minden tiszteletem a Forrai testvéreké, mert szerintem kihozták a maximumot a lehetőségekből, a hiba a terep kiválasztásával volt és ez elsősorban a Naptár Bizottság sara, mert ők ítélték oda az OB-t erre a terepre. Ha még nincs, akkor jó lenne bevezetni egy előzetes konzultációt az OB pályáztatásnál, hogy sík tereppel ne is pályázzanak olyan OB-ra ahol elvileg útvonalválasztásoknak kéne lennie. Ez a terep nagyon jó középtávú versenyre és váltóra, de annál hosszabbra nem és ez már tavalyi Maccabi kupán is kiderült.
Az eredményeket nézve,meg a részeredményeket is, sokan végig szemkontaktusban voltak a legjobbal, így nem kellett tájékozódni, csak a legjobb után futni talán még a kis hibákat is beleértve. Hajrá "futógépek".
pont azért lettem anno tájfutó, mert izgulós voltam, és itt nagyon tetszett, hogy nincs rugdosás, taposás, nem stresszelnek tömeges indítással
A tömegrajt az egyéni útvonalválasztást, egyéni tájékozódást megszünteti, a verseny futóversennyé alakul. Aki lemarad az többé nem érheti utol az élbolyt, mert tájékozódnia is kell tehát csak a fizikum számít. A bolyban futó versenyzők között a véghajrá dönt, ez látványos, de nem tájékozódás csak futás! A sport alaptörvényei szerint (egyenlő feltételek) alkalmazható az együtt futást megszüntetni szándékozó lehetőségek, nem elégségesek, maximum 2 főt lehet szétválasztani és ennél többre nincs is alternatíva. Viszont egy selejtező majd vadászrajtos rendszerben már megjelenik a tájékozódás, ezen érdemes gondolkodni.
A tomegrajt egy nagyon jó versenyforma, nem csak váltóban, egyéniben is.